Od 1.1.2021 povlašteni status tzv. digitalnim nomadima u Hrvatskoj

18.02.2021.

Od 1.1.2021 povlašteni status tzv. digitalnim nomadima u Hrvatskoj

Do 2035. godine u svijetu će gotovo milijardu ljudi raditi od kuće, a svaki od njih je i potencijalni putnik, odnosno digitalni nomad, koji ostaje duže od klasičnih turista.

Prema strogoj definiciji iz novog zakona o strancima koji je nastupio početkom 2021. godine digitalni nomad je državljanin treće zemlje koji je zaposlen ili obavlja poslove putem komunikacijske tehnologije za tvrtku ili vlastitu tvrtku koja nije registrirana u Republici Hrvatskoj i ne obavlja poslove ili pruža usluge poslodavcima na području Republike Hrvatske.

Situacija sa trenutnom pandemijom samo je ubrzala trend koji povezuje želju za putovanjima i upoznavanjem drugih kultura sa mogućnušću rada sa udaljenog mjesta uz pomoć tehnologije. Čitav je spektar interesa digitanih nomada koji svoje radno mjesto nalaze u raznim uglovima svijeta, neki putuju u kamperima ili sa rancima na leđima uz obavezan laptop u ruci, drugi plove na svojim brodovima i spajaju se na internet u hot spotovima marina dok treći vode svoje firme, borave u iznajmljenim stanovima i rade u co-working prostorima. Svima njima zajednička je sloboda izbora i neovisnost o lokaciji.

Hrvatska je medju prvim zemljama u svijetu ove godine pravno regulirala status tzv. digitalnih nomada, izmjenama Zakona o strancima i Zakona o porezu na dohodak. Izdavanjem viza (koje su zapravo boravišne dozvole) moguće je ostvariti legalan status digitalnog nomada u Hrvatskoj, uz vizu za privremeni boravak u trajanju do godine dana, kao i povlašten porezni tretman. Čini se da su ove izmjene Zakona daleko od idealnog no trebale bi pripomoći razvoju Hrvatske kao jedne od poželjnijih lokacija za digitalne nomade, upravo zbog lokacije, sigurnosti, Interneta, prirodnih ljepota, aktivnosti i još mnogo drugog. Mnoge su koristi koje zemlja i njezino gospodarstvo mogu imati od većeg dolaska ovih modernih putnika, uz pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju u smislu unapređenja kreativnosti, inovativnosti, odnosno prijenosa ideja do općenito pozitivnog imagea zemlje. Značajni utjecaj na promjenu zakonskog okvira koji prihvaća tzv. digitalne nomade kao značajni izvor indirektnog prihoda za zemlju ima nizozemski poduzetnik Jan de Jong, koji već više od deset godina živi i radi u Splitu, zahvaljujući i njegovoj inicijativi od 1.1.2021 novi paket zakona će omogućiti digitalnim nomadima privremeni boravak u Hrvatskoj u trajanju do godine dana.